Ταμείο Α.Π.Ε & ΕΞ.Ε. Υπουργείου Ενέργειας

 Όλα τα χρήματα στις ΑΠΕ – Φτωχός συγγενής η Εξοικονόμηση Ενέργειας

Το 2003 το τότε Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναλαμβάνει να εφαρμόσει τον νόμο 33(Ι)/2003 που ψήφισε η κυπριακή βουλή, ο οποίος προνοούσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου επιδότησης για την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε), γνωστό και ως Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. Με βάση τη νομοθεσία το εν λόγω Ταμείο έχει ως αποστολή να επιδοτεί ή να χρηματοδοτεί την παραγωγή ή/και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ όπως επίσης και τις εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και λοιπές δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από:

α) το τέλος κατανάλωσης που οφείλει να καταβάλλει στο Ταμείο κάθε καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας

β) τις εκάστοτε κυβερνητικές χορηγίες ή εισφορές προς το Ταμείο και

γ) οποιαδήποτε άλλα έσοδα, δωρεές, τόκους ή επενδύσεις χρημάτων του Ταμείου.

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων που διαθέτει σήμερα το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, προέρχεται από το τέλος κατανάλωσης που επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ σε κάθε οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα αυτά, θα ανέμενε κάποιος ότι θα επιστρέφονταν στους ίδιους τους καταναλωτές, μέσω επιδοτήσεων για επενδύσεις που στόχο έχουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Δυστυχώς όμως, αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το κονδύλι του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ κατανέμεται σήμερα ετεροβαρώς υπέρ μεγαλοεπενδυτών, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει Αιολικά και Φωτοβολταικά Πάρκα μεγάλης ισχύος. Ένα ποσοστό κοντά στο 82% των πόρων του Ταμείου ξοδεύεται και θα ξοδεύεται τα επόμενα χρόνια για το σκοπό αυτό.  Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί δυστυχώς το φτωχό συγγενή του Ταμείου, αφού μόνο το 2% των πόρων του Ταμείου θα δίνεται σε καταναλωτές που επενδύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρούμε αυτή τη λογική του Υπουργείου Ενέργειας ως επιεικώς απαράδεκτη και αποσκοπεί όχι στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά στην εξυπηρέτηση μόνο των μεγαλοεπενδυτών.

Το κόστος για τον κακό προγραμματισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, με τα υψηλά συμβόλαια ΑΠΕ που έχουν υπογραφεί με επενδυτές για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν πρέπει να το επωμίζεται ο απλώς καταναλωτής, χωρίς κανένα όφελος. Όλοι οι οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λάβουν επιδότηση για όσες μεμονωμένες ενέργειες ή/και επενδύσεις προβούν και που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου με βάση τη σχετική νομοθεσία. Αυτό γινόταν έτσι και αλλιώς μέχρι το τέλος του 2013, οπόταν και είχαν αποσυρθεί τα σχέδια μεμονωμένων επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτελεί δυστυχώς κατάφορη αδικία, τα δεκάδες εκατομμύρια που λαμβάνει το Υπουργείο Ενέργειας από τους καταναλωτές ως εισφορά στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ από το ειδικό τέλος κατανάλωσης στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, να ξοδεύονται σε ποσοστό 98% στα συστήματα ΑΠΕ και μόνο το 2% για σκοπούς Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Με βάση τα πιο πάνω, αναμένεται από το Υπουργείο να επαναφέρει σε ισχύ ένα σχέδιο επιδοτήσεων μεμονωμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, παρόμοιο με αυτό που ήταν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2013. Με βάση το εν λόγω σχέδιο όλοι οι καταναλωτές είχαν το δικαίωμα διεκδίκησης επιδότησης εώς και 30%, για τις μεμονωμένες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οποίες προέβαιναν. Υπενθυμίζουμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό και δημοσιοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ενέργειας στην διάρκεια της έκθεσης Save Energy 2014 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή η κίνηση από το Υπουργείο θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου προς τους καταναλωτές, ενώ θα βοηθήσει παράλληλα την οικονομία μας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το Υπουργείο αναιρεί με τις ενέργειες του όχι μόνο τις δικές του εξαγγελίες, αλλά και μια από τις βασικές του Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, αφού με τις αποφάσεις του όχι μόνο δεν προστατεύει τους καταναλωτές, αλλά αντίθετα τους μεταθέτει το κόστος εξυπηρέτησης των συμβολαίων των μεγάλων ιδιοκτητών Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Έργων.

Κίνηση Προώθησης Μεμονωμένων Τεχνολογιών

και Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας